U bent hier

Overpijnzingen afgelopen seizoen

2011-10-16 - Voorburg - Hoewel het open water zwemseizoen nog niet geheel ten einde is. We trainen immers nog lekker in buitenwater (de zee is zelfs nog 16 graden!) en ligt er als ik dit schrijf nog een estafette in het kanaal, wordt het wel tijd om terug te blikken en afscheid te nemen.

Zoals jullie gewend zijn op deze site werk ik vaak met mijn persoonlijke leerpunten uit die ik dan deel met mijn lezers.

 1. Kanaalzwemmen is top!
  dit jaar hebben we 3 solo's gezien en een estafette. Twee daarvan waren van van oud IJsselmeerbikkels. De derde van een voor mij volslagen onbekende (zwemvriend Peter Rotte kende hem overigens wel). De voor mij persoonlijk belangrijkste oversteek was die van Channel Team Wassenaar. Het team presteerde geweldig. Ze kregen alles voor de kiezen waarop ze zich (vaak met tegenzin) op mijn advies op hadden voorbereid.
 2. Mijn voorbereidingsprogramma voor estafettes werkt!
  Na twee geslaagde pogingen kan ik wel zeggen dat ik weet waar het om draait en dat ik teams van zwemmers met een badsnelheid vanaf 2,5-3km per uur naar de overkant kan brengen. Een droom voor velen!
 3. Mijn seizoen in het KNZB open water circuit was prut!
  Het seizoen opende voor mij met matige tijden. Dat is gebruikelijk bij me en wordt altijd beter gedurende het seizoen. Dit jaar bleef dat uit tot de latere wedstrijden waar ik aan deelnam. Ik heb vooral lange 5km en langere afstanden gezwommen. Juist om de conditie op pijl te brengen voor mijn rol als reservezwemmer bij het Wassenaarse team. Ergo: ik heb het sprintklassement voor Masters niet eens volgezwommen. Dat is iets wat ik in mijn Mastersjaren nog nooit heb verzuimd. Spijt? Nee. Een meetpunt gemist? Ja.
 4. Zeezwemmen is top!
  Dit jaar was er voor mij een geweldige gelegenheid om relatief veel in zee te zwemmen. Heb ik ook gebruik van gemaakt. Vorig jaar werd ik vaak vergezeld door anderen (vooral Ralf) van de IJsselmeerbikkels. Dit jaar waren het de mannen en vrouw van Wassenaar, die intensiever trainden en daarmee dus mij vaker vergezelden.
 5. Luitster niet naar de instructies van de jury!
  Dit moet je niet letterlijk nemen. In het algemeen is het cruciaal voor een zwemmer om een geslaagde wedstrijd te hebben. In één geval echter heeft het mij gewoon de wedstrijd gekost. De tocht van Kijkduin naar Scheveningen. De jury gaf aan dat we na de eerste boei terug moesten zwemmen naar de kust waar boeien zouden liggen die de weg zouden wijzen. Geen boei gezien. Er zou een boei zijn in de hoek tussen het strand en het zuider havenhoofd. Deze was er niet en ik bleef maar steeds dichter op de kust zoeken daarnaar. Dacht van al die lui die midden op zee zwemmen moeten allemaal gediskwalificeerd worden omdat ze de boeien niet goed gepasseerd zijn. Tja en dan ga je er onderdoor met je goeie gedrag. Niemand gediskwalificeerd en iedereen extra van de stroming geprofiteerd. Nee, logisch dat ik niet in de eerste (18) selectie van Marcels recordteam zit. Neemt niet weg dat deze wedstrijd wel voor mij een keerpunt was in mijn zwemmen in het klassement. Eindelijk ging het zwemmen weer lekker.
 6. Meer meters maken in het zwembad.
  Dit jaar geen abonnemement gehad voor het mij geliefde Haasbroek in Zoeterwoude. Wel er een paar keer gezwommen en ook wel training gegeven aan Plons. Eigenlijk gewoon te weinig, vooral in de aanloop naar het open water seizoen.
 7. Doelen stellen moet!
  Reden van de teleurstellende resultaten is het niet stellen van een doel (anders dan het Channel Team Wassenaar het Kanaal over brengen). Doelen maken het motiverend om te leven, dus dat geldt ook voor de sport. Zonder doel, waar doe je het dan nog voor?

De vraag hiermee is waar ik dan volgend jaar mijn zinnen op zet. Daar heb ik nog wat maandjes voor om dat uit te dokteren. Een nieuwe kanaaloversteek? Wellicht. Wie wil dat met me doen? Laat maar horen. Plons wil in 2013, maar er is nog ruimte zat voor andere teams.