U bent hier

ChannelChallenge presenteert open water uitdagingen 2018

In 2018 start ChannelChallenge met een nieuwe tocht: Molentocht Rottemeren en gaat door met de IJsselmeeroversteken.

Met Sporttijden en HopaSports is een samenwerking aangegaan om dit goed te administreren. HopaSports voor de inschrijving en de financiële afhandeling.

Zwemtochten

In Nederland hebben we uiteraard de zwemklassieker van Stavoren naar Medemblik. Deze IJsselmeeroversteek is met ChannelChallenge te zwemmen naast een boot met een zeer evaren loods (schipper). Er zijn varianten: er kan ook ook elders gestart en/of gefinsht worden. Het IJsselmeer kent meer uitdagingen! Er kan ook afgesproken worden om een dubbel of zelfs meer te zwemmen. De IJsselmeeroversteek is het voorportaal voor "De Grote Oversteek" (tussen Dover en Frankrijk).

De Molenzwemtocht Rottemeren wordt dit jaar voor het eerstaangeboden. Deze tocht is korter dan over het IJsselmeer en gezien het beschutte water meer geschikt voor beginnende marathonzwemmers. De klassieke afstand van 12,5km wordt van de Berg en Broekse Verlaat tot de Molenviergang Zevenhuizen. Het is desgewenst uit te breiden naar ongeveer 15km door door te zwemmen naar Moerkapelle. Je kan uiteraard ook terugzwemmen en dan wordt de afstand 25km.

De IJsselmeer en Rottemeren zwemtochten zijn voor solo-zwemmers, estafettes en "pods". In een pod zwemmen betekent met meerdere gelijkwaardige zwemmers tegelijk naast dezelfde boot. Er kan zowel in neopreen als biopreen gezwommen worden.

Ranglijsten

Er worden aan het eind van het seizoen klassementen opgesteld voor waargenomen zwemtochten: in vrije slag en schoolslag, met en zonder wetsuit. Daarin dezelfde klasseringen, voor mannen, vrouwen en all-in (including gender neutraal. etc.). Uiteraard wordt ook over meerdere jaren bijgehouden. Voor het IJsselmeer geldt dat de oversteken met DES en met Openwaterswimming.club met terugwerkende kracht erkend worden als correct waargenomen oversteken.

Elke zwemtocht (die is waargenomen) zal voorzien worden van een oorkonde (met daarop de loods, de begeleidingsboot, waarnemer en de coach. Voor estafettes en pods geldt dat elke zwemmer deze oorkonde ontvangt met daarop ook de namen van de andere estafettezwemmers.

Er wordt gezwommen onder de zwemreglementen van MSF (geen wetsuits toegestaan, doch wetsuits worden als aparte categorie beschouwd). Let op! Wetsuits in welke vorm dan ook (ook indien FINA goedgekeurd) worden als wetsuit geclassificeerd. 

Clinics

Als vanouds kunnen clinics worden verzorgd door ChannelChallenge. Deze kunnen in zoet en zout open water. De clinics bevatten elk een instructie over veiligheid. De SaferSwimmer is een verplicht hulpmiddel. Er is ook een theoretische deel waarin verteld wordt waar op te letten en hoe koers te houden bij open water zwemmen en open water wedstrijden. Na de instructie over veiligheid zal er gezwommen worden in kleine groepen of duo's die bij elkaar blijven voor de veiligheid. .

Meer informatie (brochure):

De aanmeldingspagina's:

Voor alle op HopaSports genoemde data geldt dat ze flexibel gebruikt kunnen worden (de genoemde data zijn wel beschikbaar) en in overleg met ChannelChallenge kan een andere datum gekozen worden.

Veel prezier!

ChannelChallenge
Richard Broer