U bent hier

DES creëert wéér een klassieker

2011--8-21 - Scheveningen - Zwemmen van Kijkduin naar Scheveningen, wie wil dat niet? Wat onmogelijk leek, werd door Marcel van der Togt van DES georganiseerd. De grenzen verleggen. Ook organisatorisch. Ondersteund door Riko Kruit en Lilian is een prachtig evenement neergezet. Uiteraard met wat "beginners luck" en schoonheidsfoutjes is een nieuwe klassieker geboren.

DES heeft nu 3 klassiekers op de kalender:

  • IJsselmeerzwemmarathon (22km Stavoren - Medemblik)
  • Brakeboer Trofee (10km in en om de haven van Medemblik)
  • Jan van Scheijndel Bokaal (7km Kijkduin - Scheveningen)

Beginners luck

Je moet het maar treffen met het weer.... Een beetje zon, een beetje wind, zo goed als geen golven, een beetje deining, een lekkere stroming. Wat wil je nog meer? De timing van het evenement in de maancyclus was bijzonder goed: het tij was met een km of 2 - 3 een sterke factor om rekening mee te houden.

De zwemmers waren goed gewaarschuwd. De eerste boei bleek al voor enkelen een niet te nemen obstakel. Er werd veelal in een stevige boog (de verkeerde kant op) naartoe gezwommen en er werden naar verluid zelfs zwemmers door de stroming er tegenaangedrukt.

De tocht zelf was spectaculair zwemmen langs de Zuidhollandse duinen, het historische Duindorp, de Scheveningse havenhoofden, de masten van Scheveningen Radio, de windmolens, de boulevard met al zijn hotels en strandtenten, de vuurtoren, en langs de hele lengte van de pier naar het majestueuse Kuhrhaus. De toch an sich is al zo de moeite waard! Een tocht om nimmer te vergeten.

Havenhoofd als scherprechter

Bij de havenhoofd was het voor veel zwemmers even spannend. Marcel gaf in de instructie aan dat je er vandaan geduwd zou worden. Het tegendeel bleek waar: je werd er door de stoming naartoegedrukt. De golven waren daar wel aanwezig en het water kolkte behoorlijk. Geliukkig lag er een boot voor de orientatie en was het havenhoof uiteraard goed zichtbaar.

Op het havenhoofd waren diverse supporters aanwezig. De zwemmers konden aldaar reeds de aanmoedigingen en applaus in ontvangst nemen. Vooral veel Plons leden bleken daar te staan om hun clubgenoten aan te moedigen.

Bij het havenhoofd is één langzame zwemmer het water uit gewezen door de jury. Hij was daar aangekomen buiten de tijdslimiet die daarvoor gesteld was. Aldaar was ook de eerste en enige uitvaller: kramp. Hij werd goed opgevangen en onder de lauwe douche gezet door de alerte reddingsbrigade.

Schoonheidsfoutjes

Alle goede bedoelingen en hard werken van de organisatie even buiten beschouwing latende is er altijd wel wat op te merken. Dat geldt voor elke wedstrijd. Zo ook deze. Het is een continu leerproces voor zwemmers en organisatie waar deze organisatie een mooie start mee gemaakt heeft. Zoals bij veel moois in het leven: de eerste keer gaan er wat grote en kleine zaken niet helemaal als gepland.

Zo waren de zwemmers zo snel bij de finish dat de electronische (chips) tijdwaarneming er bij de eerstaankomenden nog niet helemaal klaar voor was. Gelukkig had de jury de tijdwaarneming met de printerklokken wel actief en paraat.

De instructie was duidelijk, echter op de wedstrijdbaan was de situatie anders dan aangegeven.

Boeien bleken anders te liggen of geheel niet zichtbaar. Mijn tip zou zijn: laat de eerste boei zoals het is, dan het havenhoofd als markerings- en richtpunt en het einde van de pier als richtpunt. Simpeler kan niet. Tja, dan moeten er niet veel golven staan want je ziet anders mogelijk niet voldoende. De heliumballonnen waren een briljante vondst maar zouden een stuk hoger moeten hangen om effectief te zijn.

Een minder slimme zet was om de Jan van Scheijndel Bokaal samen met de Brakeboertrofee in een weekend te plannen. Dat zal volgend jaar wel anders worden.

Conclusie

Deze wedstrijd is een parel in wording. De tocht is schitterend, de ambiance met het vuurwerk na afloop geweldig! De wedstrijd had veel bijkijks van het voor het vuurwerk toestromend publiek. Deze wedstrijd is qua stijl en belang voor het open water zwemmen te vergelijken met de Lektocht.

Uitslagen en foto's

De uitslagen zijn te vinden op http://noww.nl/node/17010

Meer foto's zijn te vinden via de fotoalbums op deze site.