U bent hier

Vragen op het werk...

De laatste tijd krijg ik veel vragen op het werk bij FNV Formaat over mijn plannetje om zwemmend het kanaal over te steken. Daarom is dit bericht op de interne website gezet om in een keer iedereen in te lichten en de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Wanneer zwem je precies?
Ergens tussen 29 augustus en 7 september.

Hoezo zo onvoorspelbaar?
We hebben als team de tweede positie op die periode van laag tij. Bij laag tij zijn de kansen het beste omdat er dan relatief weinig stroming en golven zijn. De tweede positie is gunstig omdat we meer naar het midden van het tij zitten. De eerste positie kan echter zeggen dat hij/zij/ze er geen zin hebben en ons als eerste laat gaan. Het is ook afhankelijk van de wind en de golfslag. Als deze te groot zijn is het te onveilig om te zwemmen. Het gebeurt in de praktijk dat een heel tij niemand zwemt (dat heet dan "blown out"). Dan is onze gelegenheid verbeurd. Geld ook weg…

Waarom dan in september?
Dat is een lastige vraag. Ten eerste omdat de positie ons aangeboden is. We hopen dat de periode het voordeel van de kalme augustusmaand nog heeft en reeds het voordeel van de warmere watertemperaturen van september. Uiteraard kan dat ook boemerangen.

Hoe warm is het water?
Het water is in september relatief warm: zo’n 18 graden gemiddeld. Het kan ook zijn dat het water 19 wordt, maar als er dagen van onstuimig weer voorafgaan aan onze oversteek kan het net zo goed onder de 16 graden uitkomen. Vanaf 16 graden vind ik het niet koud. 15 is nog best te doen, 14 wordt het zwaar.

Dan zwem je vast met een wetsuit?
De Kanaalzwemclubs zijn puristen die geen hulpmiddelen toestaan. Een neopreen pak is een geweldig hulpmiddel tegen de kou en biedt ook veel drijfvermogen dus snelheidsvoordeel. Zelfs de moderne zwempakken voor heren (en dames) zijn niet toegestaan. Invetten is wel toegestaan, dat deden de eerste zwemmers ook. Moderne wetenschap heeft echter aangetoond dat het niet helpt tegen de kou, maar vooral een rol speelt tegen het openschuren van de huid (de huid is extra gevoelig voor huid op huid schuren in zout water). Lanoline, en vaseline worden dan meestal gebruikt. Ook zonnebrand speelt overigens een rol.
Eén badmuts en ook oordoppen mogen overigens wel.

Hoe gaat dat dan met een estafette?
De estafette werkt als volgt: de eerste zwemmer start vanaf het strand bij Dover, de tweede lost af na 1 uur. Zo doorgaand tot en met de 6e zwemmer. Daarna gaat de eerste weer. Ik zwem als derde en zal dus, als alles volgens schema verloopt, de aankomst in Frankrijk doen. We proberen op Cap Gris Nez aan te komen. Lukt dat niet, dan wordt het steeds verder zwemmen en wordt het een aankomst in de richting van Calais.

Wie doen er dan mee?
Ik zwem als deel van een estafette met wat zwemmaten van me. We zijn deels een stel oude mannen die nog een stuntje willen uithalen. We hebben besloten om twee jonge zwemmers (waarvan een tegen de Europese top aan zit) waarvan we denken dat ze het ook wel eens in hun eentje zouden moeten doen.

Hoe lang doe je er over?
We proberen een (officieus) Nederlands record te zwemmen. Dat staat nu op 9 uur en 29 minuten. Wij hopen er minder dan 9 uur over te zwemmen. Dat record is in handen van de enige eerdere overtocht van een officieel Nederlands team (Haagse Bluf genaamd). Dit was een gemengd team. Dus als we aankomen hebben we sowieso een nationaal record, want er is geen eerder heren team geweest. We gaan uiteraard voor de volle mep!

Kan ik het volgen?
Op onze website (http://ijsselmeerbikkels.noww.nl) is meer te lezen over de overtocht en de voorbereidingen. De overtocht is live te volgen middels een GPS-tracker op de boot die ons begeleidt. Deze is te vinden op: http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0RsLqd0OfljkLGCkqOSpPqE8DLAaEKhMc. Verder zijn we waarschijnlijk ook met de Gallivant (zo heet ons begeleidingsschip) te zien op shipsais: http://www.ais-doverstraits.co.uk/ Dover intikken (en eventueel het schip Gallivant). Een beetje uitzoomen en je ziet Het kanaal liggen. Dit systeem werkt met radar (dus wees niet ongerust als we ineens niet meer zichtbaar zijn hier).

Waarom niet naar Engeland toe?
Vroeger in de jaren 50 en 60 heette het zwemmen naar Engeland de “easy way” en naar Frankrijk de “hard way”. De Fransen vinden het Kanaalzwemmen een riskante aangelegenheid en hebben het starten vanuit Frankrijk verboden. Je kunt dus enkel van Frankrijk naar Engeland zwemmen als je eerst in Dover gestart bent…. Als je in Frankrijk aankomt mag je er ook niet blijven. Je mag maar 5 minuten op Franse boden blijven. De zwemmer moet terug naar de boot en dan terugvaren naar Engeland.

Ga je ook nog alleen/solo?
Volgend jaar staat ook een estafette op de planning (www.channelteamwassenaar.nl) en dan besluit ik of en wanneer ik solo ga. Mijn voorbereiding en wat achtergronden over Kanaalzwemmen vind je op mijn blog: http://channelchallenge.nl.

Mocht je nog andere vragen hebben of meer uitleg kun je me uiteraard ook in de wandelgangen van formaat aanspreken.

Groeten,
Richard