U bent hier

Ridder in de orde van Oranje-Nassau

2018-04-26 - Leidschendam-Voorburg - Het was een week eerder al duidelijk met het bezoek van de burgermeester, ik mocht naar de lintjesregen. Een hele eer!

De speech van de burgermeester:

Meneer Broer,

U voelt zich als een vis in het water. Dit komt omdat u op landelijk en internationaal niveau actief bent in het ‘Open Water Zwemmen’. Als actieve zwemmer startte u in 1974.  U heeft zich de afgelopen jaren met enorme inzet en betrokkenheid hard gemaakt om het Open Water Zwemmen in Nederland een volwaardige discipline te laten zijn binnen de Zwembond.

Sinds 1998 bent u oprichter van de website www.noww.nl (Nederlands Open Water Web). Deze site heeft een dermate belangrijke status gekregen, dat velen denken dat dit de website van de KNZB is. Het bleef niet bij deze nationale site.

Als vrijwillig lid van de Taakgroep ‘Open Water Zwemmen’ van de KNZB, sinds 1995, bent u verantwoordelijke voor het Open Water Boek, dat aan het begin van ieder ‘open water seizoen’ wordt samengesteld. Hierin staan foto’s en kaarten van de wedstrijdbanen, reglementen en klassementen. Dit werd al gauw een handboek en een must voor iedere open water zwemmer in Nederland.  Als lid van de Taakgroep Open Water Zwemmen was u de afgelopen 7 jaar voorzitter.

Naast de Nederlandse website kwam er onder uw leiding ook een Europese site (openwaterswimming.eu) u legde wereldwijde contacten, waardoor zwemmers van over de hele wereld nu heel makkelijk een wedstrijd in het buitenland voor zichzelf kunnen plannen.

Internationaal kwam u ook in beeld bij de International Marathon Swimming Hall of Fame en ook hier kreeg u een bestuursfunctie.

Van de International Swimming Hall of Fame heeft u in 2017 een belangrijke eervolle onderscheiding gekregen die jaarlijks wereldwijd wordt uitgereikt aan iemand die een grote bijdrage heeft geleverd aan het marathon zwemmen.

Veder bent u  toegetreden tot de Internationele IJszwembond als bestuurslid en gaat u het IJszwemmen in Nederland verder op de kaart zetten.

Als 2e Nederlander ooit zwom u de winterkampioenschappen 1500 m vrije slag onder de 16 min., en zwom u het IJsselmeer (22 km) een paar keer over. En zwom u, als eerste Nederlander, de Straat van Gibraltar met de sterke stroming over.

Verder coacht u een spastische man om 1 km te zwemmen op de Noord-A, wat een enorme prestatie is.

Meneer Broer,

U bent een sporter in hart en nieren. U bent bescheiden, gepassioneerd en bovenal zeer deskundig. Uw uitdagingen voor Open Water Zwemmen komen voort uit grote maatschappelijke betrokkenheid en niet uit persoonlijk gewin. Als je in Nederland over Open Water spreekt, weet je bijna zeker dat u er een bijdrage aan heeft geleverd. Mister Open Water is een titel die goed bij u past. En dit is niet onopgemerkt gebleven.

Als dank voor uw maatschappelijke inzet van de afgelopen jaren.

Heeft Zijne Majesteit de Koning u benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto's

Wendy maakt wat foto's. de eerste is echter door de officiële fotograaf gemaakt.