U bent hier

Zwemanalyse kwalificeert zich

2017-10-01 en 02 - Zevenhuizen - De 4 kanaalzwemteams van Zwemanalyse (i.s.m. ChannelChallenge) wilden de gelegenheid te baat nemen om zich het jaar voor de grote oversteek te kwalificeren voor Het Kanaal. Bij de CS&PF kan dat reeds in het seizoen voor de grote oversteek (i.t.t. CSA). De kwalificatie bestaat uit het zwemmen van 2 uur in water van niet meer dan 16 graden C of 62  gaden F.

Het oorspronkelijke plan was om in zee bij Wassenaar te zwemmen. De weersverwachtingen waren echter zodanig dat het mee overleven zou worden dan 2 uur zwemmen. Tevoren had ik bij Rijkswaterstaat uitgezocht wanneer het water onder 16 graden zou gaan duiken. Het bleek dat de afgelopen 5 jaar het steeds op of een dag naast 1 oktober was. Dus begin september plannen gemaakt. Het weer hebben we niet in de hand. De verwachting was dat er te veel wind zou staan. Als de wind en het tij dezelfde kant op staan is de kans groot dat de zwemmers - tegen beide opzwemmend - de andere aknt op verplaatst worden. Na 2 uur zwemmen richting Scheveningen kom je uit in Katwijk. De golven zouden het ook te lastig maken om de veiligheid te borgen voor de zwemmers. Het is in die golven geen zwemmen, maar overleven: de wasmachine...

Daags voor de kwalificatie is gezocht naar een zoet water alternatief. Dat werd gevonden in mijn geliefde Rottemeren. Het water was op 30 september op verschillende locaties gemeten rond de 16,0. Dat moet dus kunnen!

Er stond best wat wind op zondag 1 oktober op de Rottemeren. De wind stond er pal op en de temperatuur was met een hele graad gekelderd naar 15 in één nacht! Vlak bij de A12 staat een gemaal waar water uit de polders de Rotte ingepomt wordt wanneer het geregend heeft.Gelukkig had ik ook hier een uitwijk. Het water bij De Roerdomp is wat warmer dan vlak bij de A12. Het bleek 15,6 te zijn. Mooi voor de twee uur! 

14 zwemmers sprongen om enkele minuten na 12 van de steiger voor de deur van de Roerdomp. Ze zwommen een driehoek die ik goed kon overzien. De zwemmers bleven in groepjes van 2 of 3 van gelijke snelheid bij elkaar. De iets langzamere in de groepjes sneden de bochten wat af waardoor de lekker bij elkaar konden blijven. Voor velen was het de eerste tocht waarbij ook voeding noodzakelijk was. 2 uur in 15-16 graden, dan heb je echt wat nodig onderweg.

Het Zwemanalyse team met de naam 4ladies@sea kon vanwege vakantie van een van de leden, niet op zondag, dus een dag later voor hen afgesproken. Aangekomen in Zevenhuizen bleek 24 uur toch weer effect te hebben. Bijn een halve graad frisser! En meer wind op de plas. We kozen om nogmaals uit te wijken.... Nu naar de Hennipsloot naast De Roedomp. Watertemperatuur ook 15,5, maar een stuk meer beschut. Minder leuk zwemmen, maar wel allemaal met verve geslaagd voor de 2 uur.

Mijn verwachting, gebaseerd op eerdere ervaringen, was dat de helft de eerste keer zou slagen en dat we herkansingen in het voorjaar konden organiseren. Het bleek niet nodig: allemaal geslaagd! allemaal gekwalificeerd de eerste keer en dan ook nog onder niet al te gemakkelijke omstandigheden. De wind speelde echt parten.

Nu de 4 teams geslaagd zijn, hebben ze belangrijke mijlpalen voor de grote oversteek behaald: 1. leren zwemmen naast een boot en 2. twee uur in koud water zwemmen. 3. een hechter team vormen met je teamgenoten door samen de ervaringen op te doen.

De komende weken nog wat doorzwemmen in zee met de dalende temperatuur om verder te acclimatiseren. Leuke trainingen in het zwembad doen verzorgd door Roy Danckarts van Zwemanalyse. De clinics over bijvoorbeeld voeding, bodypump, etc. volgen.

Het bedachte systeem lijkt zijn vruchten af te werpen.

Hieronder wat beelden en impressies van 1 en 2 oktober.