U bent hier

Met Irene en Miloe over het IJsselmeer

Op 12 augustus was de IJsselmeerzwemmarathon. Altijd het summum van Marathonzwemmen in Nederland. Helaas vaak de enige marathon op de wedstrijdkalender. Daar ik twee estafettes over het IJsselmeer had voor Zwemanalyse op de twee dagen na de marathon, leek het me goed om alvast "aan de overkant" te zijn op vrijdagavond. Ik had nog niet meegemaakt hoe het is om bij de schippers van de marathon te verzamelen de avond voor de grote wedstrijd.

Dus ik mocht eerste rang aan boord van de Rolling Stone zien hoe Irene haar 19e oversteek zou doen. Pieter zou haar coachen en Miloe was de loods/schipper. Het was een enerverende en fraaie tocht. De wind was fors (4/5Bft) tegen en leiet pas af tegen Medemblik aan.

Het verzamelen was ook zaterdagochtend in Hindelopen in plaats van Stavoren. Dat is vanwege hat Skûtsje Sielen. De haven lag vol met de oude schepen, we konden er niet meer bij. Dat had dus logistieke consequenties, die goed doordacht door de organisatie opgelost werden. De enige misser bij de start was dat de koersboot niet voor de zwemmers zichtbaar was. Ze zwommen alle kanten uit!

Irene ging zoals we gewend waren voortvarend van start met een slagtempo van 80 (!) per minuut. Uiteraard zwakte dat wat af naar 72 na een paar uur... Het blijft een fenomenale diesel. Onderweg veel foto's gemaakt. Je vindt een selectie onder de video.