U bent hier

Gehandicapte Erwin van Emmerik uit Zoetermeer zwemt Noord Aa over

Wanneer de gehandicapte zwemmer Erwin van Emmerik volgende maand de Noord Aa over zwemt, wordt hij niet alleen door zijn broer Martijn gesteund. In de begeleidende reddingsboot van de Zoetermeerse Watersportvereniging 'Noord Aa' vaart ook lange-afstandzwemmer Richard Broer mee.

Daarmee heeft Van Emmerik zich verzekerd van de enorme ervaring van de gelauwerde kilometervreter Broer. ,,Martijn fungeert als tolk, want Erwin is door zijn handicap moeilijk te verstaan. Tijdens de trainingen begrijpen we elkaar wel, maar wanneer Erwin geconcentreerd zijn kilometer naar de overkant van de plas zwemt, dan komt het aan op een goede communicatie", aldus Broer.

Persbericht ook gepubliceerd @ AD

Vervolgens coachte Broer team Dutch Ladies First! en het Haagse PLONS over het woelige traject Dover-Calais. Om een jaar later met het Channel Team Wassenaar in recordtijd de oversteek van Engeland naar Frankrijk te maken.

Bekend
,,Erwin is voor velen een bekende verschijning in en rond Zoetermeer. Op zijn driewielfiets, scooter of in zijn rolstoel verkent hij elke hoek van de stad. Elk jaar collecteert hij bovendien in het Stadshart voor het Fonds Gehandicaptensport, want hij vindt dat niemand door een beperking tegengehouden mag worden. Daarom sport hij zelf ook fanatiek. Een versleten heup dwong hem te stoppen met zwemmen en de dagelijkse activiteiten kostten steeds meer moeite. Met een nieuwe heup en na een revalidatie wil hij nu de Noord Aa over. Dat vind ik zo ongelooflijk moedig, dat ik graag zijn coach wil zijn."

De ultieme droom van de 47-jarige Van Emmerik is een Kanaaloversteek. Haalbaar of niet, eerst is het moment aangebroken om zijn eerste open wateravontuur te ondernemen: de oversteek van de Noord Aa.

Factoren
Woensdag 23 augustus gaat hij te water aan de zuidzijde van de plas, met als doel om bij paviljoen Aa-zicht aan te tikken. Bij een watertemperatuur van nog geen zestien graden Celsius denkt Van Emmerik binnen het uur aan de overkant te zijn. ,,Wind en golfslag zijn belangrijke en onvoorspelbare factoren, maar ik verwacht dat het gaat lukken. We trainen stevig en Erwin heeft een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen."