U bent hier

Clinics/workshops open water zwemmen en zeezwemmen

In Rotterdam is de stichting 010 Swim Experience bezig om het gebruik van het Rotterdamse water te stimuleren. Zij organiseren ook in 2017 diverse tochten in de regio Rotterdam. De organisatie wil graag dat de zwemmers voorbereid aan de start komen. Daartoe worden diverse clinics/workshops georganiseerd. Deze zijn zowel in zoet water als in zee. De zoetwaterclinics zijn in de Zevenhuizerplas, daar waar ook hun Beach2Beach Challenge plaatsvindt. De zeezwemclinics zijn in Hoek van Holland vanaf het strand. In Hoek van Holland is bij de watersportvereniging een stukje theorie vooraf.

De clinics worden verzorgd door Richard Broer. We verzamelen vanaf 19:00 uur, alle clinics starten om 19:30 uur. Inschrijven doe je via de website van 010 Swim Experience: >>> hier <<<

Inhoud/data clinics de Zevenhuizerplas

I.v.m. de zichtbaarheid (veiligheid) is het dragen van een felgekleurde badmuts verplicht.

Woensdag 7 juni - clinic 1 (basics):

De deelnemers kennen na afloop de basisprincipes van het zwemmen in open water. Het is ook best een verschil tussen het zwembad (een aquarium) en open water (de woeste natuur)! Je hebt geen lijnen op de bodem, je ziet überhaupt de bodem niet, soms zie je zelfs letterlijk geen hand voor ogen. Hoe hou je dan koers? Het water is (meestal) een stuk kouder, wat doe je daar aan? Hoe zwem je veilig in een plas en in kanalen? Het buddysysteem wordt uitgelegd.

Woensdag 14 juni - clinic 2 (trainen in open water en starts):

De deelnemers worden enkele principes van het trainen in open water geleerd. Het hoeft niet domweg heen en weer over de plas of langs de kant zwemmen te zijn. Daarnaast is de start van een open water evenement vaak massaal, de nieuwelingen worden vaak onder de voeten gelopen of overzwommen. Hoe voorkom je dat? Is het handig om achter iemand aan te zwemmen? Zo ja, hoe dan?

Woensdag 21 juni - clinic 3 (voorbereiden op de 1500m in de Wijnhaven…):

Een serieuze open water training. De boeien worden gebruikt als parkoers om een training te doen. Er wordt in totaal (als je snelheid toereikend is) minimaal de 1500 meter gezwommen die in de Wijnhaven ook gezwommen wordt. Je kan met (zelf)vertrouwen de tocht in de haven starten.

Inhoud/data Clinics Inleiding Zeezwemmen in Hoek van Holland

Deelnemers mogen naar eigen inzicht met of zonder wetsuit zwemmen. I.v.m. de zichtbaarheid (veiligheid) is het dragen van een felgekleurde badmuts verplicht en is het gebruik van een saferswimmer verplicht. De 010 Swim Experience saferswimmer is te koop op de dag zelf voor de speciale prijs van € 25,00.

Elke sessie wordt afgesloten met een training in zee waarin aspecten die in de het theoriegedeelte besproken zijn geoefend kunnen worden (, het Kanaalzwemmen zelf kan niet geoefend worden…). Wanneer de zee te slecht is om veilig in te zwemmen wordt het theoriegedeelte wel behandeld. De betreffende zeezwemsessie wordt dan naar achteren geschoven.

Woensdag 5/vrijdag 7 juli - clinic 1: Veiligheid en trainen

Na afloop weet je waar je op moet letten voor je eigen veiligheid wanneer je serieus in zee gaat zwemmen. Je kent het buddysysteem en weet hoe er mee om te gaan wanneer er toch een (gering) snelheidsverschil is tussen beide zwemmers. Je leert waarom een SaferSwimmer belangrijk is en hoe je er mee om kan gaan.

De deelnemers kennen ook varianten op het mogelijk als saai ervaren langdurig “heen-en-weer zwemmen”.

Woensdag 12/vrijdag 14 juli - clinic 2: Zeezwemmen

Zeezwemmen is anders dan in een meer zwemmen en al helemaal anders dan in het zwembad. Waar moet je op letten bij zwaarder weer? Wanneer wordt het nou écht onveilig? Welke tips en tricks kunnen je helpen beter te zwemmen in zee? De zwemmers hebben de knowhow om de zeemijl van Hoek van Holland veilig te volbrengen of trekken zelf de conclusie om niet te zwemmen…

Woensdag 19/vrijdag 21 juli - clinic 3: Kanaalzwemmen

De deelnemers hebben zicht op wat er komt kijken bij een individuele en een solo oversteek van Het Kanaal (de Mount Everest van het zwemmen). De deelnemers kennen de randvoorwaarden en weten waarom het slim is om eerst een estafette te zwemmen.

Woensdag 26/vrijdag 28 juli - 'clinic' 4: Reservegelegenheid

De reserve avond wanneer er een avond uitvalt wegens zwaar weer. Dan schuift alles op richting de reservedatum. mochten er zwemmers zijn die geen genoeg kunnen krijgen van zeezwemmen (wat wij ons zonder meer kunnen voorstellen) of die nog wat extra willen oefenen is er wanneer de reserve niet nodig is als werkelijke reserve de gelegenheid om samen te zwemmen.

Inschrijven doe je via de website van 010 Swim Experience: >>> hier <<<